Хижа Мазалат
    14.07.2018
Цена: 30лв

                                     Еднодневна екскурзия до хижа Мазалат

  

         Дата:14.07.2018                                       Цена: 30  лв.                                                     

 

     Тръгване в 4 часа от Сточна гара в посока към прохода Шипка и Габрово.

После тръгваме към Хижа "Янтра", а преди х.”Партизанска песен” е на 1190 м.н.в., разположена в Централна Стара планина на 25 км. от Габрово в живописна местност. До нея води добре поддържан асфалтов път и автобусът остава тук на паркинга пред хижата, а туристите тръгват пеша към х.”Мазалат”.

Поема се по сравнително тясна просека в млада иглолистна гора и отново се върви по горски път-пътека, следва обширно сечище с много пътни коловози. Започва изкачване (не е сериозно, но е по-продължително) по оронена  от дъждовете пътека и се излиза на оголено от сечта място. От дясно е панорамен изглед към върховете Шипка и Бузлуджа. Продължава изкачването с плавен завой в ляво, по път извеждащ на равно и минавайки през оредяла дъбова гора  излиза в подножието на една стръмно наклонена тревиста поляна с чешма Кору чешме”. Водата тече изобилно, студена и прекрасна за пиене. Това е местността "Корита". От тук нататък пътеката изкачва косо през стръмната поляна и излиза на дълъг и равен участък.

Почти навсякъде има маркировка (Ком - Емине - червена) и указателни туристически табели с посоките към хижите. Голяма табела, обозначава навлизането в резерват "Централен Балкан". Не след дълго пред погледа се разкрива целият старопланински масив Триглав. Непосредствено отпред се откриват и скалите на Вълчата глава, които са точно зад хижа "Мазалат". Следва кратко ходене по  черен, добре утъпкан път и след  1-2 завоя се излиза на хижа "Мазалат". Маршрутът от  х.”Янтра” до х.Мазалат е изключително лек и приятен и се изминава  за около 3ч. Пристигайки на хижата могат да се предприемат няколко маршрута-до”Вълчата глава”, до”Пеещите скали”, а ако се пристигне по навреме може да се изкачи и вр.Мазалат с водач от хижата.

На върха  и около него е царството на еделвайсите.

Хижата е построена на върха на билото сред огромни поляни покрити с всякакви  билки и цветя така, че който желае може да остане да бери билки. Панорамата е поразително красива. Хижата предлага прекрасна кухня с добре обзаведена столова, както  маси и пейки отвън. Завръщане по същия път.

 

 Цената включва: 
транспорт по маршрута

екскурзоводско обслужване по маршрута

планински водач-спасител

 

Цената не включва: 

Задължителна планинска застраховка – 3 лв.

лица над 69 г. не се застраховат

                           

Назад