Урдини езера
    11.08-12.08.2018
Цена: 59 лв

 Двудневна екскурзия до комплекс”Мальовица” и  Урдини езера

         Дата:11.08.-12.08.2018 год.                            Цена: 59лв.                                                     

    

 

І-ви ден-отпътуване от Пловдив в 4ч. към Самоков ,Говедарци и Комплекс” Мальовица.”

След настаняване в базата за  нощувка и кратка почивка предлагаме  разходка до х.”Мальовица”,до Втора тераса или друга дестинация.

ІІ ден -преход до Урдини езера,връщане към базата и отпътуване към Пловдив 

              Подробно описание на маршрута до Урдини езера

Тръгване  в 5,30 часа сутринта от ЦПШ (Комплекс)” Мальовица” по шосето надолу в посока село Говедарци. Следи се внимателно за отбивка вляво (на около 500 метра) – пътека за хижа Вада. Тази пътека се спуска до Мальовишка река, която се  пресича. Маркировката е червена за хижа” Вадаи  синя за хижа” Иван Вазов”.

След общо около 35-40 минути от ЦПШ(Комплекса) се  достига до Урдина река-десен приток на река Черни Искър.Там има голяма красива поляна с пейки и беседки – Яворова поляна.Тук пътеката се разделя за хижа „Вада” и за хижа „Иван Вазов”. Тръгва се по пътеката за х.” Иван Вазов”, но след около 200-300 метра се пресича реката по дървено мостче и  се тръгва по ясно оформена, но немаркирана пътека, която се движи срещу течението на Урдина река. Именно следвайки тази пътека постепенно   ще се  достигне до Урдините езера.Пътеката върви нагоре първоначално през гора, а след това, набирайки височина се излиза от нея и се вижда огромния масив Зелени рид вдясно от пътеката. Всъщност този рид отделя групата на Урдините езера от Рилските езера.По пътя се  срещат красиви водопади, овчарник и много зеленина.

За около 4,30 часа се  стига до най-ниското и най-голямо езеро – Паницата.

Езерата са свързани едно с друго с пътеки и са общо 6 на брой. Между езерата има немаркирани пътеки,но поради деневилацията е почти невъзможно да се обходят всичките,но най-големите и най-красивите ще могат да се видят.

Връщане   по същия маршрут. Общо време с почивка и снимки – 10 часа.

                    Кратко описание на Урдиния циркус

Освен шестте постоянни амфитеатрално разположени езера в циркуса има още седем плитки езерца(локви) ,които пресъхват през лятото. До отделните нива в Урдиния циркус,може лесно да се стигне по няколко овчарски пътечки.

Урдиният циркус е единствен от всички циркуси по нашите планини със запазени първични ледникови форми.Урдините езера са малки,но много живописни , поради амфитеатралното им разположение.Някои от тях са с тектоничен произход.Повечето от езерата имат имена:Сухото,Рибното,Ботаническото,Паницата-най-голямо по площ и воден обем, а билата и скалните венци над тях са толкова красиви,че приличат на декор  

След завръщане в базата отпътуване към Пловдив.

Забележка: Дните могат да бъдат разменени по преценка на водача!!!!             

 

Цената включва: 
транспорт по маршрута

екскурзоводско обслужване по маршрута

планински водач-спасител

Цената не включва: 

Задължителна планинска застраховка – 3 лв.

лица над 69 г. не се застраховат

 

                           Забележка:

 

·         Задължително изискване към туристите е да се движат като група и да се съобразяват с темпото, което определя водачът.

 

 

Назад