Еднодневна екскурзия до с.Ситово и преход до местността “Щуда града“ и „Ситовски надпис“
    28.08.2021
Цена: 18 лева

Тръгване от Сточна гара в Пловдив  в 7,00 часа  към село Ситово, пристигане в селото и  отправяне към – „Щуда града“- местност разположена на 1.7 км. северно по права линия от центъра на село Ситово. Предполага се, че в тази местност е била издигната  тракийска крепост и скално-култов комплекс, свързани с военното дело и религиозните ритуали на древните траки.

Крепостта и светилището са изградени през Бронзовата епоха и просъществуват и през Късната Античност и СредновековиетоДо крепостта е водел стар Римски път, а укреплението е било синхронично на намиращо се наблизо селище.

Според жителите на с.Ситово „Щуда града“ означава „непревземаема крепост“, но на този етап липсва научно тълкувание на наименованието.

Жителите на с.Ситово са изградили в местността Щуда града два малки параклиса – един посветен на „Свети Никола“ и един на „Свети Спас“.

Аязмото до църквата „Света Богородица“ е известно с лечебната сила на водата, която извира на мястото. Приживе известната българска пророчица Ванга често е изпращала хора с кожни и очни заболявания да лекуват здравословните си проблеми със „живата вода“. Местността се разглежда като „високо енергийно място“ и със специфично въздействие. Тук тракийските жреци са влизали в контакт с висши същества и Всеобщия Вселенски разум, от които получавали езотерично познание.

В Щуда града - двата хълма, на които е разположена местността са: „Слънчев“ и „Лунен хълм“, а енергиите им са „меки и приятни“.

След посещението на „Щуда града“ и околностите, се отправяме към забележителния „Ситовски надпис“. „Ситовският надпис“ е все още неразчетен. Създаден е от рунообразни знаци на неизвестна писменост.

Намира се на 50 метра над пътя за Ситово, след разклона за с. Лилково

Представлява лента с дължина приблизително 3,4 метра и ширина 23–30 см.

Скалният масив, на който е издълбан надписът, се крепи на пет камъка. Върху един от тях е разпознат образ на Богинята майка от епохата на неолита, а друг един от камъните е оприличен на пясъчен часовник. Надписът е издълбан на място в скалата, където няма ерозия и затова се е запазил до наши дни .

Изсечените знаци върху скалата са наречени „Ситовски надпис“, макар че все още не е установено дали става дума за природен феномен или са резултат от човешка дейност.

 

Завръщане към Пловдив.


Цената включва: 
транспорт по маршрута

екскурзоводско обслужване по маршрута

планински водач-спасител

 

Цената не включва: 

Задължителна планинска застраховка – 3 лв.


 

 

Назад