Неделна разходка до хижа Рай и Райското пръскало
    18.08.2019
Цена: 14 лева

Отпътуване в 6,30 часа от Централна гара в посока Паниците.  Местността е  разположена  на 5 км севорозападно от град Калофер. След кратка почивка се поема по маркировката на хижа Рай. Пътеката отначало е доста насечена, след което се излиза на обширна поляна ограничена на на запад от южния Джендем а на север от Параджиците, по които е трасиран път към връх Ботев.

Около 40 мин 1 час вървим по пътеката, след което навлизаме в широкилистна гора откъдето започва постепенно изкачване. Този преход продължава около 1,30 – 2 часа. На час от хижата се започва екстремно изкачване в борова гора и се излиза на обширна поляна където е построена хижа Рай. Кратка почивка и продължваме към Райското пръскало. То е най-високото в България – 127 метра е височината на водния пад. В близост има малка пещера от където започва „тарзановата пътека“ с обезопасителни въжета, която отвежда за около 2 часа до връх Ботев. Връщане до хижа Рай

На изток от хижата се излиза на малка поляна откъдето се вижда в дясно цялота величие на Южния джендем а в ляво Кадемлийското било.

В ранния следобед по същия път завръщане до Паниците. Целия преход от Паниците до хижа Рай е около 3,5 до 4 часа.


Цената включва:

-Транспорт с лицензиран туристически автобус

- екскурзоводско обслужване по маршрута

- квалифициран планински водач

Цената не включва:

 

-Задължителна планинска застраховка – 3 лева


 

Задължително изискване към туристите е да се движат като група и да се съобразяват с темпото, което определя водачът.

  • При мъгла, непроходими, опасно хлъзгави, стръмни, наводнени участъци на пешеходните маршрути, при лошо време или след проливни дъждове и свлачища, или други неподходящи метеорологични условия водачът има право еднолично да промени програмата от съображения за сигурността на участниците.
  • Преходът е достъпен за туристи, които нямат здравословни проблеми .
  • Непременно носете удобни затворени туристически обувки с добро сцепление и хубав грайфер /сандали, високи обувки и т.н. не са вариант за преходи от този тип/, щеки за ходене, топли дрехи, вкл. шапки и ръкавици, дъждобрани.
  • Носете суха храна и вода.
  • Не забравяйте, че добрата подготовка е предпоставка и за приятно прекарване.

 

При възникване на извънредни, непредвидими проблеми в пътната или метеорологична обстановка, блокиране на пътни участъци или други непреодолими препятствия се допуска промяна в програмата.

В тези случаи е възможна замяна на обект или съкращаване на програмата


Назад