Еднодневен преход до вр.Амбарица
    04.08.2024
Цена: 33 лева

Тръгване в 7,30 часа Сточна Гара по посока  Карлово и Сопот. На около 2 км. над Сопот е лифт станцията. Автобусът остава на паркинга, а ето как може да  прекарате един приятен ден в Стара планина, изкачвайки връх Амбарица (2167 м н. в.).

Върхът се достига сравнително лесно, благодарение на лифт Сопот, който изкачва до Междинна станция в местността Почивалото. Пътуването с лифта отнема около 28 минути. В местността Почивалото може да се насладите на делта и пара планеристите, които „излитат” от ръба високо над ждрелото на Манстирска река.

 Той е лесно достъпен за планинари от всякакви възрасти, дори и 6-7 годишни деца. Маршрутът до връх Амбарица е много удобен и заради възможността да се подкрепите на хижа Добрила. Изкачването нагоре към върха от лифт-станцията не би трябвало да ви отнеме повече от 3 часа, тъй като дължината му е около 6 километра, а общата денивелация, която се преодолява постепенно е 769 метра.

През върхът минава и траверса х.”Добрила”-вр.Ботев, част от Националния маршрут Ком-Емине. Гледките са невероятно красиви - на изток в близък план са Купените и Кръстците най-острите върхове на Ст.планина, на запад прекрасната Розова долина със селищата си, на юг красивото ,дълго и високо било, което не на празно се нарича”Хубавец, а на север Троянската планина и Предбалкана. Някои казват, че при ясно време се виждала и Дунава.

        Подробно описание на пътеката след лифта нагоре

Веднага се поема по доста широк каменлив път, леко стръмен. Около пътя има тревни пасажи и вървенето по тях е по-лесно. След около час време пътя изкачва до обширни поляни покрити с различни билки и цветя, прикътани сред красива смесена гора. След 1,30 ч. се стига до разклона над прекрасната ведомствена хижа”Незабравка”, която за съжаление не работи. Пътят вече е почти равен,преминава в дясно от паметната плоча на Дядо Яни. Пътеката се разширява и траверсира почти по хоризонтал източния склон на връх Добрила. До хижа Добрила се стига след преминаването на плитко долче и излизане на седловината между върховете Добрила и Амбарица. След кратка почивка започва изкачването на върха, който е изцяло затревен и безопасен, приличащ на огромна поляна разстилаща се нависоко.

 

Цената включва: 
транспорт по маршрута

екскурзоводско обслужване по маршрута

планински водач-спасител

 

Цената не включва: 

Задължителна планинска застраховка – 3 лв.

лица над 69 г. не се застраховат

Лифт – 20 лева

 


Забележка:

Туроператорът си запазва правото да отмени пътуването 2 дни преди датата на отпътуване.

·         Задължително изискване към туристите е да се движат като група и да се съобразяват с темпото, което определя водачът.Поради извънредната обстановка е възможна промяна в датите и цената.

 

Назад