ИЗКАЧВАНЕ НА МУСАЛА - НАЙ-ВИСОКИЯ ВРЪХ НА БАЛКАНСКИ ПОЛУОСТРОВ
    10.08.2019
Цена: 25 лева

Отпътуване от Пловдив, от Централна гара в 5.30 часа. Пристигане в Боровец около лифт станция”Кабинков лифт”. След кратка пауза тръгване към лифта, с който се придвижваме до х. „Ястребец”, където е горната спирка на лифта. След което с леки раници на гръб се отправяме по маркирана, широка, почти хоризонтална пътека към хижа”Мусала”., която се изминава обикновено за 1 час време.

Хижа „Мусала”е разположена на циркусния праг, край северния бряг на Мусаленското езеро при 2389 м.н.в. След кратка почивка започва изкачването по доста каменлива, стръмна  и моренна пътека към заслон”Еверест”,разположен край Северозападния бряг на Леденото езеро при 2709 м.н.в.

Леденото езеро е най-високо разположеното езеро на Балкански п-ов с дълбочина около 16.40 м. Нарича се така, защото понякога в ранни летни утринни край бреговете му плуват ледени кристали.

Пътеката преминава край бреговете на някои от  Мусаленските езера

-7 на брой, разположени стъпаловидно. Най-красиво е „Алековото”езеро.

Заслон”Еверестпредставлява дървена постройка с метална конструкция.

Изкачването от х.”Мусала” до заслон”Еверест” се преминава да около 1.30-2 часа. След кратка почивка, следва последният етап от маршрута. Макар и кратък като разстояние, той е по-труден, тъй като пътеката е с голяма денивелация. Обикновено разстоянието се взема за  около ½ час. 

При нормално предвижване целият маршрут от „Ястребец” до върха се изминава за около 3-3 1/2 часа.

Върхът”Мусала е висок 2925.40 м.н.в.-най-висок на Балкан.п-ов. Името на върха буди противоречиви тълкувания,но преобладава схващането че името”Мусала”е свързано с арабската дума”Аллах”, която в случая се превежда като „Към Бога” или „Близо до Бога. На върха е изградена високопланинска метеорологична станция през 1932 година, която до преди няколко години даваше прогнозата за времето.

През 1960 год.на върха е построена Космическа  станция.


Цената включва:

-Транспорт с лицензиран туристически автобус

- екскурзоводско обслужване по маршрута

- квалифициран планински водач

 

Цената не включва:

Задължителна планинска застраховка – 3 лв

Лифт  - 15 лева

 


Задължително изискване към туристите е да се движат като група и да се съобразяват с темпото, което определя водачът.

При мъгла, непроходими, опасно хлъзгави, стръмни, наводнени участъци на пешеходните маршрути, при лошо време или след проливни дъждове и свлачища, или други неподходящи метеорологични условия водачът има право еднолично да промени програмата от съображения за сигурността на участниците.

Преходът е достъпен за туристи, които нямат здравословни проблеми с краката, сърцето или др. заболявания. 

Непременно носете удобни затворени туристически обувки с добро сцепление и хубав грайфер /сандали, исоки обувки и т.н. не са вариант за преходи от този тип/, щеки за ходене, топли дрехи, вкл. шапки и ръкавици, дъждобрани, слънчеви очила. Носете калорична храна и много вода. Не забравяйте, че добрата подготовка е предпоставка и за приятно прекарване!

Туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на програмата.

При възникване на извънредни, непредвидими проблеми в пътната или метеорологична обстановка, блокиране на пътни участъци или други непреодолими препятствия се допуска промяна в програмата. В тези случаи е възможна замяна на обект или съкращаване на програмата.

Назад