Екскурзия до хижа”Плевен” и изкачване на връх Ботев
    10-11.08.2019
Цена: 59 лева

Връх Ботев е висок 2376 метра и е най-високият в Стара планина. Намира се в национален парк Централен Балкан и е смятан за един от най-трудните върхове в България. Причините за това мнение най-вече идват от голямата денивелация, която трябва да бъде преодоляна и метеорологичната обстановка. Независимо дали изкачвате връх Ботев от хижа Плевен (описаният маршрут тук) или от хижа Рай, денивелацията е близо 1000 метра. Метеорологичните условия са доста непредсказуеми. Върхът е известен с бурните си течения и често на него са засичани ураганни ветрове. Причината може би се крие във факта, че Стара планина е естествено препятствие за теченията от север и юг и те се срещат именно там .

                     

1 ден - Тръгване от Пловдив - Централна гара в 06:00 часа.

Туристически маршрут до хижа Плевен започва от паркинга край товарния лифт за хижата. До него се стига по хубав асфалтиран път южно от квартал Видима на град Априлци. Пътеката до горе е стръмна, но много къса. През цялото време се върви през гора, а вода има в началото и в края.

Маркировката е зелена, пътеката е оградена изцяло с дървени парапети.

След паркинга се прекосява реката, след което се свива наляво, по маршрута за връх Ботев. След 300 м. се появява отклонението вдясно, което тръгва нагоре през гората. След 50-90 минути се излиза точно на хижа Плевен, която е най-удобният изходен пункт  за изкачването на връх Ботев. Разбира се тук ще се насладите и на първата среща отблизо със скалистите склонове на Северен Джендем и самия връх Ботев.

 

2 ден -  В 05,00 часа  отправяне от хижа Плевен по пистата нагоре, след което пътеката продължава наляво. Започва изкачване по хребета Мургата, което не е чак толкова трудно, но все пак си е наклон. Като се излезе от гората има един скалист участък, който не е сложен. Тук  се върви по колова маркировка, но постепенно пътеката  се отделя от нея.

Час след началото на прехода, започва равен участък. Подсичането на билото върви изцяло хоризонтално следващите почти 3 км. Пътеката е сравнително широка и само на малко места се стеснява. В този участък са и двете поточета с питейна вода, които се стичат по скалите.

Започва  третата част от маршрута. Постепенно наклонът се увеличава, а пътеката се вие между храсти от хвойна и боровинки. Достига се до  голяма стрелка от камъни на земята.

Тя показва директно връх Ботев, докато зелената маркировка минава през заслон Ботев.

Наклонът в тази част на туристическия маршрут си е голям. Пътеката вие  по средата на обширно пасище, без никакви пропасти в радиус от един километър .

 

 

 

 

 

Така преходът  стига до връх Ботев. Едно от първите неща, които се виждат, са трите върха на Триглав – Голям Кадемлия, Малък Кадемлия и Пиргос.Времетраене на мършрута-3,30-4 ч.

Триангулачният знак на връх Ботев се намира от северната страна на кулата.

 

На границата между Южна и Северна България гледката е несравнима. Казват, че в ясно време на север се вижда река Дунав.Тук в сградата на БТС се поставя печат - 100 Национал. обекта.

 

Завръщане по същия път до х. Плевен и оттам до автобуса.

 

Цената включва:

-Транспорт с лицензиран туристически автобус

- екскурзоводско обслужване по маршрута

- квалифициран планински водач

- нощувка в хижа с общи етажни санитарни възли и бани.

 

Цената не включва:

-Задължителна планинска застраховка – 3 лева

 

 

Задължително изискване към туристите е да се движат като група и да се съобразяват с темпото, което определя водачът.

 

При възникване на извънредни, непредвидими проблеми в пътната или метеорологична обстановка, блокиране на пътни участъци или други непреодолими препятствия се допуска промяна в програмата. В тези случаи е възможна замяна на обект или съкращаване на програмата.

 

 

Назад