Непознатата Румъния: Сибиу, Алба Юлия, Сигишоара и солната мина в Турда
    21 – 23.09.2019
Цена: 205 лева

1 ден /21.09.2019/ Отпътуване в 04:00ч от Пловдив /Централна гара/  по маршрут Пловдив – Русе – Сибиу.

 

По път разглеждане на манастира Куртя де Арджеш, който е строен в периода 1512- 1526 г.

Построяването на манастира легендарно се приписва на майстор Манол и се свързва с първия влашки войвода Раду Негру.

Отпътуване и пристигане в Сибиу в късния следобед. Сибиу е едно от най-важните културни центрове в Румъния и е обявено за Европейска столица на културата за 2007 г. заедно с Люксембург, а старият град е класиран от "Форбс" през 2008 г. на 8 място за най-добър град за живеене в Европа. В града са се случвали и доста от първите неща в Румъния: първото училище, първата в страната аптека, първата болница, първия театър, първия зоопарк, първата отпечатана книга на Румънски език.

Пешеходна обиколка на Сибиу:  Пиаца Маре, двореца на Брукентал, Военния клуб, Синята къща, Къщата на Хехтр, Градската кула, Мостът на лъжците / това е първият железен мост, построен в Румъния/, Къщата на изкуствата, Кулата на грънчарите, кулата на дърводелците, Дебелата кула, Кулата на Кожарите, Историческия музей на фармацевтите.

Настаняване в хотел. Свободно време. Нощувка.

2 ден /22.09.2019Закуска.

Отпътуване към Турда и посещение на солната мина.

 

По пътя посещение на Алба Юлия, изгряващата звезда на Румънския туризъм. Градът е едно от най-старите селища в Румъния и е бил най-голямия военен и икономически център по време на римската окупация. Затова  храмовете, мозайките, терми и статуи, амфитеатър, дворецът на губернатора – са като миниатюрно копие на Рим.

Туристическа програма в Алба Юлия: Цитателата Алба Каролинанай-голямата цитадела в Румъния, по изграждането на която са работили 20 000 селяниКатедрала на Коронацията, построена в чест присъединяването на Трансилвания към Румъния; Княжеският дворец /отвън/ и Католическата катедрала.

Солната мина "Турда" е исторически музей  за това как се е добивала сол. Изключително добре са съхранени машините, използвани за транспортиране на сол.

 

Солта в миналото е била притежание само на най-богатите и заможните. По време на Римската империя заплатата на войниците се е измервала в сол.

Много туристи посещават солните мини в Румъния с цел туризъм. Други обаче ги посещават по медицински показания. Предполага се, че престоят в солните мини е много подходящ за лечение на различни видове болести като респираторни смущения, астма, алергии, ревматизъм и други.

 

Отпътуване за Сигишоара – един от най – запазените средновековни градове.

На града е отредно място в световно наследство на ЮНЕСКО.  Той е почти непокътнат от 16 век: с девет кули, калдъръмени улички, къщи и богато украсени църкви и съперничи на историческите улици на Стара Прага или Виена. Това е и родното място на Влад Дракула, който е вдъхновил измисленото творение на Брам Стокър, граф Дракула.

Сигишоара е невероятно пъстър. Прилича сякаш художник е взел кутия с тропически цветни боички и е напръскал града в светли портокалови, жълти и розови краски. Туристическа програма в историческия център на града. Свободно време.

Връщане в Сибиу. Нощувка.

3 ден /23.09.2019/  Закуска. Освобождаване на хотела.

Посещение на най - големия етнографски музей на открито – ASTRA музей на Трансилванското изкуство, фолклорен музей, музей на Саксонското изкуство и традиция. Идеално запазеният интериор ще ви разкаже за простия живот на румънските селяни от цялата страна, техните професии и традиции.

Отпътуване за България.  Пристигане късно вечерта в Пловдив.

 


Цената включва:

• транспорт с лицензиран автобус от Пловдив;

• 2 нощувки със закуски в хотел 2/3* в Сибиу;

• пътни и гранични таски;

• екскурзоводско обслужване

• медицинска застраховка


Цената не включва / цените са приблизителни/:  

·         Солната мина: 30 Lei /възрастен/, 15 Lei /пенсионер/, 15 Lei/студенти/ и 15 Lei /ученици/

·         Входна такса ASTRA-17 Lei /възрастен/, 10 lei  пенсионери

·         Доплащане за единична стая 50 лева /приблизително/

 

При необходимост фирмата си запазва правото да разменя местата на посещаваните обекти в зависимист от метериологичните условия и съобръзено със заложените километри. Фирмата не носи отговорност при промяна на входните такси при посещаваните обекти.

Необходими документи: лична карта или задграничен паспорт; за деца до 18 г. – нотариално заверена декларация от непътуващия родител или от двамата родители, че разрешават на детето пътуване зад граница – оригинал и 2 копия, 2 копия от акта за раждане; няма визови, санитарни и медицински изисквания за посещаваните по маршрута страни.

Назад