Хижа Бодрост - Марков камък - Царев връх
    17 - 18.08.2019
Цена: 59 лева

Отпътуване  към х. Бодрост към 06.00 часа от спирката на централна гара. Посещение на Рилски Манастир.

Пристигане на х.”Бодрост” и нощувка.

Рано на следващия ден изкачване на Царев Връх.

Въпреки денивелацията от 1100 м, това е един сравнително лек и приятен маршрут. Изминава се за около три часа, изкачването е постепенно, а пътят през по-голямата си част преминава предимно през иглолистна гора.

След около час и половина вървене от изходната точка, следи от човешко присъствие освен на отсрещните планински хълмовете се виждат и покрай самия път - различни по големина и по форма каменни блокове, за които се предполага, че са били част от намиращ се под югоизточния склон на Царев връх, тракийски култов комплекс.

Малко преди нея гората свършва и се върви по скалист участък, обрасъл с избуяла трева и храсталаци. Поема се на запад, като се върви през поляни, обрасли предимно с хвойна. След около половин час се достига до най-запазената до днес част от древния мегалитен комплекс. Въпреки, че запазеното му до днес име - Марков камък, археолозите смятат, че камъните пазят все още неразгадани тайни за култовите практики на траките.

 Завръщане на х. Бодрост и оттам отпътуване към Пловдив.

 

Цената включва: 
- транспорт по маршрута

- екскурзоводско обслужване по маршрута

- планински водач-спасител

- 1 нощувка в общи помещения в х. Бодрост.


Цената не включва: 

- Задължителна планинска застраховка – 3 лв.

                        

 Забележка:

·         Задължително изискване към туристите е да се движат като група и да се съобразяват с темпото, което определя водачът.

 

Назад