Еднодневна екскурзия до хижа “Алеко“ и изкачване към Черни връх
    29.08.2021
Цена: 30 лева

Урвич клуб“ – На 27 август 1895 год. на Черни връх е учреден клуб на българските туристи по покана на Алеко Константинов - виден български общественик, демократ, юрист, писател.

Поканата е публикувана във в."Знаме", на 23 август същата година  с адресат – „Любителите на българската природа“. Отзовават се повече от 300 души, различни по възраст, пол, социална принадлежност. Поради убийството на Алеко движението заглъхва, за да се възроди отново през 1899 год. на 23 август в Първо българско туристическо дружество "Алеко Константинов".Изготвен е устав, определени са целите, задачите, програмата.Възпитанието на туристите в етични и естетични ценности характеризират движението до днес.

 

Всяка година по повод създаването на БТС, от хижа „Алеко“ тръгват безброй групи към Черни връх-2290 м.н.в.

До върха може да се достигне по два начина – единият е с лифт, а другия пеша.

 Тръгване в 5:00 часа от Сточна  гара. Пристигане около хижа Алеко.

Описание при  изкачването с лифт - Горната лифт станция е почти на нивото на х.„Алеко“ и се намира на 1803 м.н.в.Пътува се 15 минути,като капацитетът е 600 души на час.Преодолява се височина от 448 м.По трасето са поставени 18 стълба. Лифтът изкачва до северното подножие на Резньовите и източното подножие на Черни връх. Следва изкачване около 200 метра по пътека  до самия връх.

·         Черни връх е сред Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз. Има печат на туристическата чайна при метеоролгичната наблюдателница на върха.

·         Черни връх е сред „Покорител на 10-те планински първенци“. Печат има на туристическата чайна при метеорологичната наблюдателница на върха и в хижа „Алеко“.

·         Черни връх има специално място в историята на българското туристическо движение. Именно неговото изкачване, организирано от писателя Алеко Константинов на 27 август 1895 г., се счита за рождена дата на организирания туризъм и Българския туристически съюз (БТС).

·         Всяка година на тази дата стотици туристи изкачват върха. По името на писателя и неговия псевдоним – Щастливеца, е именувани хижата

 

Описание на пътеката от хижа“Алеко“ към върха.. Тръгва се от хижата нагоре. Преките пътеките са безброй,но са  добре отъпкани и лесно забележими.Съкращават много маршрута.Стига се до полуразрушен заслон. Оттам, пътят е еднакъв с основната пътека. Достига се разклона с коловата маркировка и се тръгва  по правия широк път. На първия  завой се излиза от него и направо  нагоре по пътека край красивите каменни реки.

След 20-30 минути от напускането на пътя се стига до самия връх. Времетраене на маршрута около 2-2,30 часа. Слизане по същия път до хижа“Алеко“.

Цената включва:

-Транспорт с лицензиран туристически автобус

- екскурзоводско обслужване по маршрута

- квалифициран планински водач

 

Цената не включва:

-Задължителна планинска застраховка – 3 лева


 


 

Задължително изискване към туристите е да се движат като група и да се съобразяват с темпото, което определя водачът.

При възникване на извънредни, непредвидими проблеми в пътната или метеорологична обстановка, блокиране на пътни участъци или други непреодолими препятствия се допуска промяна в програмата. В тези случаи е възможна замяна на обект или съкращаване на програмата.

 

 

Назад