Кападокия- една различна Турция с посещение на Анкара и Истанбул
    04-08.10.2023
Цена: 499 лева

1 ден : Отпътуване от Пловдив в 01:00. Нощен преход. Късно вечерта - пристигане в турската столица Анкара,  втория по големина град в страната. Настаняване в хотел. Нощувка. 


2 ден : Закуска. Панорамна обиколка на града. Тя включва разглеждане на символа на Анкара– Цитаделата, най-старата част на града, Музея на анадолските цивилизации, който колекциите включват експонати от времето на палеолита и неолита; посещение на Мавзолея на Ататюрк , където е погребан „Бащата на Турската република”, възможност да се разгледа музейната сбирка от документи и предмети, свързани с живота и дейността на великия турски президент. 

Отпътуване за Кападокия. По пътя кратка фотопауза на второто по големина езеро в Турция – Туз Гьолю, разположено на 905 м надморска височина. Настаняване в хотел в района на Кападокия. 

Вечеря.  Нощувка. 


3 ден : Закуска.  Целодневна екскурзия в Кападокия. Екскурзията започва с разходка в гр. Юргюп. Градът е разположен в провинцията Невшехир. Славата си дължи на виното, турските килими и необикновените архитектурни и интериорни решения – хотели, нощни клубове и барове, издълбани в пещерите. Градът е заобиколен от обширни пространства, прорязани от великолепни розови варовикови скали или т.нар.  “вълшебни комини”, които са характерни за тази местност. 

Обиколката продължава с посещение на долината Дервент - известна още като долина на въображението или Розовата долина. 

Посещение на долината Залве (долината е осеяна със скални църкви и „вълшебни комини”; тя е една от най-ранното заселените и най-късно изоставени монашески долини в Кападокия). 

Посещение на градчето Аванос, древната Ванеса, разположена на двата бряга на р.Къзълърмак („Червената река”, най-дългата река вТурция). Градът е известен заради грънчарството – занаят, зародил се по тези места още от времето на древните анатолийски племена хетите. Посещение на традиционно грънчарско ателие. 

Посещение на прочутите Скалните църкви и манастири с фрески в Гьореме. Местността се развива като център на християнската религия в продължение на около девет века в периода ΙΙΙ – XII в. и днес там могат да се видят едни от най-добре запазените образци на скални църкви и манастири, както и множество византийски икони и фрески. Паркът Гюреме е в списъка на Световното културно-историческо наследство на ЮНЕСКО от 1985 г. 

Фотопауза на панорамната площадка над Долината на гълъбите (някога тук са живеели 


гълъби в къщички”, издълбани в скалите; гълъбите са били обучавани да разнасят писма, което било основният начин на „комуникация” в онези времена). 

Посещение на крепостта Ючхисар – една от главните туристически атракции и архитектурни чудеса в Кападокия, от чиито връх се откриват зашеметяващи гледки към Кападокия и Гьореме. 

Вечеря. 

20:00 ч.  По желание срещу допълнително  заплащане посещение на подземен ресторант с богата фолклорна програма, където може да се насладите на танца на дервишите. Нощувка. 


4 ден :  Закуска. Фотопауза при Трите грации - символите на Кападокия. 

Посещение на един от най-големите и най-интересните подземни градове в района - Каймаклъ - датиран от второто хилядолетие преди новата ера. Той достига до около 80 м дълбочина и е разположен на осем етажа под земята, съставен е от вкопани във вулканичните скали жилищни и обществени помещения свързани с тунели. 

Отпътуване за Истанбул преди обяд.  Дневен преход. Настаняване в хотел в Истанбул късно вечерта. Нощувка. 


5 ден:  Закуска.  Освобождаване на хотела. Свободно време за шопинг с възможност за индивидуално посещение на Капалъ Чарши, подземната византийска цистерна „Йеребатан” с вход - 20 турски лири, музея ,,Св.София’’ с вход - 30 турски лири;  двореца ,,Топ Капъ’’ с вход – 30 турски лири (цените са ориентировъчни). Придружава ги водачът на групата.

По желание с допълнително заплащане: 

Разходка с корабче - една романтична разходка по Босфора, където се докосват Европа и Азия, изтока и запада /1ч. 15 м./ - 17 евро.  Турът се осъществява при минимум 30 записани туристи. 

Посещение с местен екскурзовод на двореца ,,Долмабахче’’- при минимум 30 записани туристи. 

Отпътуване към Търговски център "Forum Istanbul" – един от новите търговски центрове в Истанбул и един от най-големите в Европа. Свободно време за шопинг или разглеждане на Аквариума „Тюркуазу” . /Входната такса е заплаща  на място в турски лири./

Отпътуване за България.  Пристигане  късно вечерта. Цената включва: 

- транспорт с автобус, лицензиран за международни пътувания; 

- 1 нощувка със закуска в хотел 3* в Анкара; 

- 2 нощувки със закуски и вечери в хотел 3* в Кападокия; 

- 1 нощувка със закуска в хотел 3* в Истанбул; 

- туристическа програма в Анкара с местен екскурзовод; 

- туристическа програма в Кападокия с местен екскурзовод на български език;  

- екскурзоводско обслужване по целия маршрут; 


Цената не включва /цените са приблизителни/ 

- медицинска застраховка "Помощ при пътуване в чужбина"

- входна такса за Музей на анадолските цивилизации -  TRL 

- входна такса за долината Зелве –15 ΤRL

- входна такса за скалните Църкви на Гьореме– 25 ΤRL 

- входна такса за крепостта Ючхисар – 10 TRL 

- входна такса за подземния град Каймаклъ - 25 TRL 

- посещение на подземен ресторант с богата фолклорна програма  - 30 евро 

- разходка с балон над Кападокия - 150 евро (разходката започва в 05:00 ч. сутринта и трае около час, балонът се издига до 800 м. и лети на различни височини)

- разходка с корабче по Босфора с местен екскурзовод на български език –  17 евро. Турът се осъществява при минимум 30 записани туристи. 


Забележка: 

Посещението на Ючхисар е свързано с изкачвaне по наклон. Не е препоръчително за хора с проблеми с крайниците. Желателно е туристите да са с удобни обувки. 

Посещението на подземния град Каймаклъне не се препоръчва за хора, страдащи от дихателни проблеми или клаустрофобия. Ако някой не желае да посети обекта, би могъл да изчака отвън (районът е осеян от кафенета и магазинчета за сувенири.) 

Туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на мероприятията по програмата. 

Входните такси са информативни и са актуални към момента на публикуване на програмата. 


Необходими документи - задграничен паспорт. За деца до 18 г. – нотариално заверена декларация от непътуващия родител или от двамата родители,че разрешават на детето да пътува зад граница, оригинал и 2 копия и 2 копия от акта за раждане. За деца до 18 г., пътуващи с двамата родители – акт за раждане, оригинал и 2 копия, ако фамилиите на родителите са различни.

При записване е необходим 30% депозит ! Настаняването в автобуса е според реда на записване и плащане !!!


Назад