Еднодневна екскурзия до Стара Загора
    25.04.2020
Цена: 26 лева

Тръгване в 8.00 часа  от спирката на Централна гара.                                                               

След като се излезе от Пловдив се поема по АМ”Тракия” до Стара Загора.

Влизайки в града ще се отправим към Парк „Митрополит Методий Кусев“ -по-често наричан Аязмото. Паркът е част от планинският дял Сърнена Средна гора.

Тук се намира ” Ботаническата градина” с редки растителни видове.

В парка е разположена още Старозагорската зоологическа градина, в която могат да се видят камили, лами, мечки, бобри и различни птици.

Други забележителности са: „Залата на смеха” с криви огледала,разни паметници ” Централната астрономическа лаборатория за космически изследвания, телескопът на Народната астрономическа обсерватория „Юрий Гагарин“спортен комплекс „Берое“тенис кортове, хотели, ресторант и летен театър, в който са изнасяли концерти Лили ИвановаЕмил ДимитровЩурците,Юрая Хийп и Бони Ем.

Неможе да се изброи всичко каквото предлага парка „Аязмото”,затова трябва да се посети.Разходката по парка носи изключително удоволствие и наслада.

Храм "Света Троица"  се намира под парк "Аязмото". Тук по време на Руско-турската война от 1877-1878г, са избити около 2500 старозагорци. Турските войски са били разположени на височините на парк Аязмото и от там подложили църквата на артелирийски обстрел. При тази атака от храмът остават само стените й, а куполът е изцяло разрушен. По-късно при възстановяването на църквата и за да се помнят тези събития, старозагорци зазидват три от гюлетата на западната фасада.

Храмът е известен с чудотворната си икона "Света Богородица Троеручица".

След посещение на църквата,която е действащ храм в днешно време,ще се отправим към центъра на града,където е разположен Археологичния център-„Аугуста Траяна

Там се намира и „Регионалния исторически музей”.Ако посетим музея ще чуем прекрасните  разкази на екскурзоводите за този древен и съвременен град.

В близост до музея се намира -Ески джамия, позната и като Джамия на Хамза бей.

Тя е средновековна сграда, служила за джамия, а понастоящем – за „Музей на религиите.”

Под пода на джамията археологическите разкопки сочат, че в далечното минало на нейно място е имало тракийско светилище, светилище от римската епоха, посветено на Тракийския конник, а след това, през Х в. е издигната Еднокорабна гробищна църква в средновековния некропол на града. Арабски каменен надпис над вътрешната врата на сегашното здание съобщава:

Който изгради джамия или църква за Господа, за него Бог изгражда дом в рая."

След това ще спрем за фото-пауза под Мемориален комплекс „Бранителите на Стара Загора” ,,открит  на 30 юли 1977 година по случай 100-годишнината от боевете при връх Шипка.Паметникът представлява бетонна конструкция, висока 50 м. наподобява развято знаме, имитиращо Самарското знаме на опълченците.

Построен е на мястото на Командния пункт на опълченците.

До паметника се намират бетонни конструкции, представящи 6-ма български опълченци и руски офицер, символ на 6-те опълченски дружини под командването на руските офицери. Под опълченците се намира костницата.

Гори и вечен огън в конструкция, изпълнена под формата на щикове.

До паметника се стига по 100 стъпала.

 

След като посетихме и видяхме най-важните неща в този град с идеално прави улици и булеварди,пресичащи се под прав ъгъл бихме могли да се отправим към Старозагорски минерални бани където в близост се намира един свещен обект-

Стъпката на Света Богородица”.

Самата Богородична стъпка е скална вдлъбнатина с формата на човешки крак, в който винаги се задържа вода.

Според преданията край скалата са минали римляни, които са измъчвали християнин. 
Трогната от вярата му се появила Богородица и стъпила върху скалата.

Мястото е магнетично, носи наслада и спокойствие.Смята се, че скалите носят здраве. Между тях има процеп, хората се провират с надежда за опрощение на греховете. 
Местността е била значима и за траките, тъй като наблизо са открити два жертвени олтара от тяхно време. Намерен е и саркофаг, който датира от 2-3 век от новата ера.

Но нека да видим дали можем да отидем там?......

Курортът се пресича от главен път, идващ от Стара Загора и продължаващ на запад. Успоредно над него е разположена редица от  хотели. Единият от тях е „Щастливците”.

С автобус се стига до тук,а после се продължава  нагоре по черен път пеша.

До Богородична стъпка са 2-3 километра, които се изминават пеша..

 

Завръщане към Пловдив

 

 

 

 

Цената включва:

·транспорт с лицензиран автобус;

·екскурзоводско обслужване.

 

 

Цената не включва:

·разходи от личен характер;

·приблизителни входни такси за посещаваните обекти;

·медицинска застраховка

 

Минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията:35 пътника
Туроператорът си запазва правото да променя програмата,последователността и маршрута по независими от него обстоятелства
- метеорологичните условия и съобразено със заложените километри..
При неявяване на туриста в деня на пътуването сумата ,която е заплатил не се връща или заменя.

Туроператорът не носи отговорност при промяна на входните такси на посещаваните обекти.Посочените цени са актуални в деня на проверяване.Пътниците заплащат цените,актуални в деня на пътуването.

Назад