Еднодневна екскурзия до Карлуково – пещерата ”Проходна”
    07.06.2020 ; 05.07.2020
Цена: 36 лева
Тръгване в 4 часа от спирката при Централна гара.
Тръгване за Луковит и отправяне към с.Карлуково-Карлуковия карст.
Ранно тръгване и отправяне  към прохода Витиня и  към гр.Луковит.След среща с местен екскурзовод отправяне с него към скалния манастир”Свети Никола”(Глигора).Това е един голям манастир,добре  уреден,красиво разположен на левия бряг на р.Искър.
След това посещение на старата черква "Успение Богородично”. Тя е построена през втората половина на XVI век като част от големия манастирски комплекс. Тук са идвали да се лекуват монаси от цялата страна. В преддверието на източната църковна стена са изографисани братята светци Дамян и Козма - покровители на всички лечители.Полувкопана в земята, църквата е изградена изцяло от камък.
Отправяне към пещерата ”Проходна”В землището на Карлуковския карст са  известни  над 600 пещери .Най-атрактивна е пещерата Проходна. 
Проходна е една от най-известните и леснодостъпни пещери в България. Намира се на 2 км от с. Карлуково. Пещерата представлява естествен скален мост с дължина 262 м. 
Описание на пещерата:Има 2 входа – голям и малък. 
От малкия вход с височина около 35 м тръгва пътечка, която преминава през цялата пещера и излиза през големия вход -най-големия пещерен свод в България – 45 м.
Проходна е естествено осветена от огромните входове и от естествените отвори в тавана - "окна". Именно "окната" правят пещерата уникална. 
Разположени едно до друго, с еднаква форма,  удивително приличат на огромни очи, които сякаш се взират в посетителите. Местното население ги нарича "Очите на Господ", а понякога и "Очите на Дявола". 
Гледани под определен ъгъл, дори наподобяват лице, свело поглед надолу, а при влажно време от тях сякаш се стичат "сълзи". 
След напускане на пещерата отправяне към Туристическия дом,но преди това ще посетим скалния манастир „Св.Марина”,който лежи на пътя ни към тур.дом.Църквата се намира на десния бряг на Искър долу близо до водното ниво.Разказът на човека който поддържа църквата е изключително интересен и впечатляващ.Изкачване към тур.дом по пътека нагоре.   
Сградата на Пещерния дом е уникална със своето разположение – построена е в цепка на скала, а формата й, гледана отгоре, наподобява прилеп. 
Пещерният дом и пещера Проходна са част от 100-те национални туристически обекта. 
Пещерата е достъпна за туристи през цялата година. 


Цената включва:
•транспорт с лицензиран автобус;
•екскурзоводско обслужване.

 
Цената не включва:
•разходи от личен характер;
•приблизителни входни такси за посещаваните обекти;
•медицинска застраховка


 Минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията:35 пътника
Туроператорът си запазва правото да променя програмата,последователността и маршрута по независими от него обстоятелства- метериологичните условия и съобразено със заложените километри..
При неявяване на туриста в деня на пътуването сумата ,която е заплатил не се връща или заменя.
Туроператорът не носи отговорност при промяна на входните такси на посещаваните обекти.Посочените цени са актуални в деня на проверяване.Пътниците заплащат цените,актуални в деня на пътуването.

Назад