Еднодневна екскурзия до Боженци,Етъра,Дряновски манастир
    14.06.2020
Цена: 29 лева
Отпътуване в 05,00 часа от Централна  гара по посока Дряновски манастир.
 Посещение на Манастира и по възможност пещерата Бачо Киро.
 
Дряновски манастир е пряко свързан с един героичен епизод от Априлската епопия с деветдневната защита на четата от 200 души, водена от даскал Бачо Киро и йеромонах Харитон срещу многобройни    турски войски. Най-старата църква ”Св.Арахангел Михаил” и “Паметник-мавзолей” на загиналите  четници. В близост до манастира е пещерата”Бачо Киро”, известна още като Дряновската пещера.В нея са намерени останки от палеолината култура.
 Отпътуване към Боженци. Кратка разходка и свободно време за обяд.
 Боженци- Притихнало сред старата гора,то сякаш бленува за миналото си, когато е било цветущо. Занаятчииството си имало свой ”златен век”. От начервено желязо изковавали подкови, клинци, терзийски ножици. След време младите изхвръкнали като орлета,да дирят поминък в града. Казват, че оттук бил Рачо Ковача, за да се роди Габрово.
 
Отпътуване към Етъра. Кратка разходка.
 Романтиката на Етъра-открахната сводеста порта от дъб, обкована с широкоглави гвоздеи, повежда из калдъръмена пътека край бистрия, бъбрив поток ”Сивека”. Още няколко крачки и те прегръща нежната    ласка на Етъра-селце,   дошло сякаш от предишните векове,донесло и тяхната романтика.
 Отпътуване към Пловдив. По пътя разглеждане на храм паметник „Храм Паметник Рождество Христово“ в с. Шипка.
 Храм-паметникът е изграден в стила на руските черкви от 17 век. Над главния вход се издига  внушителна камбанария с височина 53 метра.
На стените на храма върху огромни мраморни плочи са изписани имената на хилядите загинали за освобождението на България руски воини и български опълченци. В подземието на храма е криптата, където се съхраняват техните кости в мраморни саркофази.
Камбаните са 17 на брой, като най-голямата тежи 12 тона. Дванадесет камбани включително и най-тежката са изработени от 31 тона гилзи събрани от бойните полета на България след Руско-турската освободителна война.

Цената включва:
-Транспорт с лицензиран автобус
-Водач по време на пътуването
Цената не включва:
-Входни такси за посещаваните обекти
-разходи от личен характер
-задължителна медицинска застраховка

Минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията: 35пътника
Туроператорът си запазва правото да променя програмата,последователността и маршрута или да съкрати програмата  по независими от него обстоятелства-метеорологични условия,затворени пътища,непреодолими обстоятелства
При неявяване на туриста в деня на пътуването сумата ,която е заплатил не се връща или заменя.
Туроператорът не носи отговорност за промяна на входните такси-публикуваните входни такси са актуални за периода на публикуване,туристите заплащат сумата актуална по време на пътуването.

Назад