Еднодневен преход до хижа“Алеко“ и изкачване към Черни връх
    30.08.2020
Цена: 26 лева
Тръгване в 5:00 часа от Централна гара от гр . Пловдив.
„Урвич клуб“ – На 27 август 1895 год. на Черни връх е учреден клуб на българските туристи по покана на Алеко Константинов - виден български общественик, демократ, юрист, писател.
Поканата е публикувана във в."Знаме", на 23 август същата година  с адресат – „Любителите на българската природа“. Отзовават се повече от 300 души, различни по възраст, пол, социална принадлежност. Поради убийството на Алеко движението заглъхва, за да се възроди отново през 1899 год. на 23 август в Първо българско туристическо дружество "Алеко Константинов".Изготвен е устав, определени са целите, задачите, програмата.Възпитанието на туристите в етични и естетични ценности характеризират движението до днес.
 Всяка година по повод създаването на БТС, от хижа „Алеко“ тръгват безброй групи към Черни връх-2290 м.н.в.

До върха може да се достигне по два начина – единият е с лифт, а другия пеша.
 Черни връх е сред Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз. Има печат на туристическата чайна при метеоролгичната наблюдателница на върха.Черни връх е сред „Покорител на 10-те планински първенци“. Печат има на туристическата чайна при метеорологичната наблюдателница на върха и в хижа „Алеко“.Черни връх има специално място в историята на българското туристическо движение. Именно неговото изкачване, организирано от писателя Алеко Константинов на 27 август 1895 г., се счита за рождена дата на организирания туризъм и Българския туристически съюз (БТС).  Всяка година на тази дата стотици туристи изкачват върха. По името на писателя и неговия псевдоним – Щастливеца, е именувани хижатаЦената включва:
- транспорт с лицензиран автобус
-екскурзовод по целия маршрут

Цената не включва:
-задължителна планинска застраховка-3 лева
- разходи от личен характер
-лифт


Минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията:30 пътника
Туроператорът си запазва правото да променя програмата,последователността и маршрута по независими от него обстоятелства- метеорологичните условия и съобразено със заложените километри.
При неявяване на туриста в деня на пътуването сумата ,която е заплатил не се връща или заменя.
Важно: Туристите трябва да бъдат с удобни туристически обувки с хубав грайфер,поради каменистия терен.Всеки турист трябва да носи в себе си вода имайки в предвид типа на избраната екскурзия.


Поради извънредното положение е възможно промяна на датите и на цените!
Назад