Еднодневна екскурзия до град Ямбол и Кабиле
    12.03.2022
Цена: 38 лева

Тръгване с автобуса по Автомагистрала”Тракия” към Ямбол в 07.00ч. от Сточна гара.                  
Ямбол  е разположен по двата бряга на река Тунджа,коритото на която е коригирано в града и благоустроено. 
Имената му от древното минало наброяват над 10-тина.
Плодородните земи по долината на р. Тунджа са били заселени още от най-дълбока древност. Свидетелство за това са откритите повече от 30 селищни могили в района, датирани от периода на неолита 6000 год.пр.Хр., енеолита 4000 и бронзовата епоха 2700 год. Пр.Хр.
Историята на град Ямбол започва още преди създаването на българската държава. 
 Кабиле-Тракийският царски град Кабиле е разположен на плато,увенчано със скалист акропол,който представлява и светилище и обсерватория.Тук е разкрит скален релеф на Кибела,както и основи на обществена сграда и две правоъгълни помещения с култов характер.Обхваща площ 650 дка.
Името на селището произхожда от Кибела.Някои твърдят,че градът се е наричал Диосполис-“град на Зевс”където е засвиделствано почитане на върховен мъжки Бог. Селището е възникнало около светилището в края на 2 хилядолетие пр.н.е..Платото е разположено на завоя на р.Тунджа,където тя прави остър завой и поема пътят си на юг 
 Светилището е разположено  на източната скална част на платото”Зайчи връх”/Таушан Тепе/който разкрива основите на съоръжения концентрирани около скално-изсечен паметник в основата на скалата.
Това е най-древното скално светилище с релефно изображение на Великата майка на Боговете Кибела,отъждествена с образа на Артемида върху лъв.В археологическия резерват могат да се видят останките на доста сгради, както и останки от крепостните стени и източната и западната порти на града. 
Кабиленският манастир „Рождество на Пресвета Богородица“ е действащ девически православен манастир, намиращ се близо до Археологическия резерват Кабиле – на около 1 км от село.Той има аязмо и кабина за поливане от аязмото,тъй като водата лекува кожни болести !
Елате с нас за да научите истории и легенди около обектите !!!!


Цената включва:
-транспорт с лицензиран автобус;
-екскурзоводско обслужване

Цената не включва:
-разходи от личен характер;
-медицинска застраховка-2 лева;
-входни такси на посещаваните обекти.


 Минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията:20 пътника
Туроператорът си запазва правото да променя програмата,последователността и маршрута по независими от него обстоятелства- метеорологичните  условия и съобразено  със заложените километри..
При неявяване на туриста в деня на пътуването сумата ,която е заплатил не се връща или заменя.
Туроператорът не носи отговорност при промяна на входните такси на посещаваните обекти.Посочените цени са актуални в деня на проверяване.Пътниците заплащат цените,актуални в деня на пътуването.


Поради извънредната обстановка е възможна промяна в цената и датите.

Назад