Еднодневна екскурзия до Съева дупка и Гложенски манастир
    09.07.2023
Цена: 49 лева
Тръгване в 5 часа от спирката на Сточна гара

   Ябланица-градче в Сев.България,най-големия производствен център на локум и Б-я. Близо до него се намира -Гложенски манастир”Свети Георги Победоносец, кацнал като белоглав орел върху скалите над с.Гложене, заобиколен от непрестъпни пропасти. Манастирът погледнат отдалече наподобява на средновековна крепост.Историята за създаването на манастира е свързана с киевския княз Георги Глож. 
Тук постоянно е идвал Васил Левски. Под килията на Апостола е прокопан подземен тунел дълъг около 3 км.,който по-късно бил разширен и отвеждал долу до реката.Този тунел съществува и до днес и входът му може да се види от всеки посетител-скрит под дървен капак и покрит с рогозки и черги.
В манастира е бил пратен на заточение до живот митрополит Климент,известен със светското си име Васил Друмев.-автор на драмата “Иванко”.

Посещение на пещера „Съева дупка”.
Пещерата носи името на братя овчари Съю и Сейо, които я открили случайно и са я ползвали за укритие по време на османското владичество. Професор Георги Златарски проучва пещерата за пръв път през 1883 г., а братя Карел и Херман Шкорпил последват примера му десет години по-късно. Първи сериозни проучвания и картировка са извършени в периода 20 – 21 август 1932 г. от Н. Атанасов и Д. Папазов и 10 – 13 юли 1935 г. от А. Стефанов и Н. Атанасов. 
Пещерата Съева дупка е сред Стоте национални туристически обекта на Български туристически съюз под номер 33 има печат.

Цената включва:
•транспорт с лицензиран автобус;
•екскурзоводско обслужване.

 
Цената не включва:
•разходи от личен характер;
•приблизителни входни такси за посещаваните обекти:
•медицинска застраховка.

 

 Минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията:20 пътника
Туроператорът си запазва правото да променя прорамата,последователността и маршрута по независими от него обстоятелства- метериологичните условия и съобръзено със заложените километри..
При неявяване на туриста в деня на пътуването сумата ,която е заплатил не се връща или заменя.
Туроператорът не носи отговорност при промяна на входните такси на посещаваните обекти.Посочените цени са актуални в деня на проверяване.Пътниците заплащат цените,актуални в деня на пътуването.


Назад