Двудневна екскурзия до Магията на Ждрелото и Погановски манастир,Сърбия
    25-26.11.2023
Цена: 130 лева

1-ви ден:

Отпътуване в 07.00ч. от Сточна гара.Поемаме към Западните  Покрайнини, някога били български, но сега се намират в нашата  съседка Сърбия. Пътят до там преминава   през тунелите „Траянови врати“ и навлиза в Софийското поле. отбиваме в ляво към Невероятното Ждрело на река Ерма.

Отвесни скални стени обграждат от всички страни скромните манастирски постройки, а в подножието им буйно и пенливо тече река Ерма.

Отправяме се към нашата съседка Сърбия.
Посещение на град Димитровград (някога Цариброд) , а след кратка пауза ще посетим Суковския манастир “Успение Богородично“ ,също разположен на брега на р. Ерма.
Манастирът е много живописен . В него има не типични икони като нар. Свети Христофор с „конска“ глава, другаде е с “кучешка глава-Песоглавец“. Евангелската му история е много, много интересна и тя може да се усети и види само в манастирите на Западните покрайнини, един от тях  е Суковския . 
Отпътуване за град Пирот-разположен  на река Нишава, ,която извира от България и е десен приток на р .Голяма Морава Градът е традиционно известен с производството на килими.
Настаняване в хотел.Нощувка.

2-ри ден:
Закуска.Напускане на хотела.
Посещение на Момчилово кале.Пиротската крепост се нарича още Момчилов град или Момчилово кале. Смята се, че е построена през XIV в. от местния български владетел Момчил Войвода. Самата крепост е добре запазена до днес.
Посещение на Погановски манастир  "Свети Йоан Богослов" .Той е разположен на  левия бряг на река Ерма, Украсата на храма е завършена през 1499 година. 
Стенописите са добре запазени и предлагат един доста пълен цикъл на църковна живопис.
Едно необичайно явление в дотогавашната иконописна традиция е изображението на Светците с мустаци, но без брада, което се считало за варварска мода.
 Това се среща в "Предателството на Юда" и в "Отвличането на Петър".

Отпътуване за Пловдив.

Цената включва:
- транспорт с лицензиран автобус;
- екскурзоводско обслужване ;
- нощувка със закуска .

Цената не включва :
-медицинска застраховка- 3лв.на ден на човек под 60 години; 4лв. на ден на човек над 60 години;
-разходи от личен характер
-входни такси на посещаваните обекти.

Минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията:30 пътника
Туроператорът си запазва правото да променя програмата,последователността и маршрута по независими от него обстоятелства.
При неявяване на туриста в деня на пътуването сумата ,която е заплатил не се връща или заменя.
Туроператорът не носи отговорност при промяна на входните такси на посещаваните обекти.Посочените цени са актуални в деня на проверяване.Пътниците заплащат цените,актуални в деня на пътуването.


Назад