Белоградчишки скали и пещера
    18-19.11.2017
Цена: 79 лева

Маршрут: Пловдив - Петрохански проход - Берковица – Белоградчик - Видин

 

1-ви ден. Отпътуване от Куклен в 4,00 часа. И от Пловдив в 4,30 часа в посока Видин. Пътят минава през Петрохански проход - планински проход - седловина, в централната част на Западна Стара планина. Проходът е използван още от римляните .

Берковица пази богата история от времето на Първото и Второто българско царство Кратък престой с посещение на Етнографски музей или Къща-музей на Иван Вазов, които се намират в центъра на града.

Отправяне към Белоградчик. Селището е създадено по времето на римляните .

Белоградчишките скали   са световно известни скални феномени и височината на някои от тях достига до 200 метра. В подножието на един от най-величествените феномени е изградена от древността огромна,висока крепостна стена с бойни кули и крепост. Официалният вход към Белоградчишките скали започва от там.

Теренът по който се движат посетителите е много добре оформен с алеи, стълбища и обезопасени площадки за наблюдение.

След посещение на Белоградчишките скали се отправяме към град Кула.

В  центъра на града  са останките от крепостта Кастра Мартис, късно римска крепост с внушителни останки. Тя е част от възстановения Дунавски лимес на Римската империя

Построена е вероятно от император Диоклециан на границата между 3 и 4 век. 

Отправяне към гр. Видин. Видин е град с многовековна история. Създаден е още през древността, където римляните по-късно построяват крепостен град с името Бонония, който българите наричат Бдин , а по-късно Видин. Той е първото голямо пристанище в страната по течението на реката .На 2 км. от града е разположен Фериботният комплекс който през 2013 г. е заменен от втори мост по българското течение на реката, наречен Нова Европа известен и като „Дунав мост 2“ или „Мост Видин –Калафат“, защото срещу Видин е разположен град Калафат, Румъния. Настаняване в хотел във Видин или района. Свободно време и нощувка.

 

 

2-ри ден. Закуска. Посещение на Крепостта Баба Вида, разположена на големия завой на река Дунав при град Видин, силно разширена и укрепена по времето на цар Иван Срацимир. Голяма част от сградите, построени по онова време, са останали неразрушени. Крепостта „Баба Вида, намираща се на брега на Дунав и опасана от ров с вода, е главната забележителност на града и единствената изцяло запазена средновековна крепост в България.

 

Отправяне към Магурата. Според геоложки проучвания образуването на пещерата Магура е започнало преди около 15 млн. години. В една от залите са разкрити праисторически рисунки, издълбани в скалата и изрисувани с прилепно гуано (тор). Фигурите изобразяват танцуващи женски силуети, танцуващи и ловуващи мъже, маскирани хора, животни, звезди, оръдия на труда, растения. Рисунките датират от различни епохи - епипалеолит, неолит, енеолит, начало на ранно бронзовата епоха. Слънчевият годишен календар е изрисуван по стените на залата „Светилище” и на него са отбелязани поне 5 празника, както и 366 дни. 

Пещерата е национален туристически обект – №14 от Стоте национални туристически обекта.

Завръщане към Пловдив.

 

Цената включва: 

 

* транспорт   с лицензиран  автобус

* 1  нощувка със закуска във Видин и района

* екскурзоводско  обслужване

+ бонус посещение на пещерата „Венеца“ /без включена входна такса/.  Влизането в пещерата е задължително с каски, които се дават на входа. Предвижването вътре в нея е малко трудно и на места недостъпно. Не е подходящо за хора с двигателни проблеми. Забранено е снимането със светкавици, защото увреждат и нарушават цялостта на цветните калцидни образувания и ледени кристали

 

Цената не включва /цените са приблизителни/:

 

* доплащане за единична стая – 15 лева

*входните  такси  на посещаваните обекти:

·         Белоградчишки скали:

                     възрастни – 3 лева, пенсионери/учащи – 1 лева, инвалиди /с документ/  – безплатно

·         Крепостта Баба Вида:

                                 възрастни – 4 лева, пенсионери/учащи – 2 лева, инвалиди /с документ/  – безплатно

·         Пещера Магурата:

                  възрастни – 7 лева, пенсионери/учащи – 7 лева, инвалиди /с документ/  – безплатно

 

Назад