Екскурзия до Ивановски скални манастири, Басарбовски манастир, пещерата Орлова чука, Червен и Русе
    30.11-01.12.2019
Цена: 79 лв.

1 ДЕН /30.11.2019/ – Отпътуване от Пловдив от Централна гара в 06.00 за пещерата „Орлова Чука”- в близост до село Пепелина – втората по дължина пещера в България (повече от 13 км.)Тя представлява сложен лабиринт от преплитащи се галерии, тунели, пропасти, големи и малки зали с малко, но много красиви пещерни образувания. През 1959 г. в Орлова чука са изградени каменни стъпала и е пробит изкуствен тунел, който служи за вход. В ”концертната зала” екскурзовода ще „изпълни” кратък откъс на сталактите от „Сватбеният марш” на Менделсон.

Отпътуване за Червен. Червен е един от най-значимите военно-административни, църковно-културни и стопански центрове на Второто българско царство (XII – XIV в.). Изграденият укрепен град е разположен на висок скален рид, ограден от реката и до днес е запазил големи части от сложната си укрепителната система. Изкачването до крепостта от селището става по еко-пътека. Крепостта е много добре уредена с множество надписи, които дават представа за отминалите векове тук.

Посещение на археологически резерват „Ивановски скални църкви”. Недалеч от с. Иваново, високо в отвесните скали над река Русенски Лом, са издълбани църкви и монашески килии, сътворени през XII век. По това време тук е имало над 40 скални храма и около 300 помещения за монаси отшелници, които са се прехранвали с горски плодове и корени.
На една от църквите са изписани скални икони от Рождество Христово до „Измиването на ръцете на Пилат Понтийски”.Ивановските скални църкви са признати от ЮНЕСКО като ценен исторически паметник.

Отпътуване за с. Басарбово и посещение на Басарбовски манастир – единственият действащ скален манастир в страната днес. През 1978 г. е обявен за археологически паметник от местно значение.
Отпътуване за Русе и настаняване в хотел в града или в околностите. Свободно време. Нощувка.

2 ДЕН /01.12.2019/ – Закуска. Туристическа програма в Русе – посещение на Транспортния музея – единствен в България, Регионалния исторически музей, Пантеона на възрожденците, Къщата на Баба Тонка и разходка по крайбрежието на река Дунав.

Отпътуване за Пловдив. Пристигане късно вечерта в Пловдив.

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:
– екскурзоводско обслужване
– транспорт с лицензиран автобус;
– 1 нощувка със закуска в хотел в района на Русе;

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА:
– екскурзии по желание;
– входни такси на туристическите обекти.

Фирмата си запазва правото да променя последователността на посещаваните обекти.


Назад