Екскурзия до Одрин с посещение на музеите
    10.03.2018
Цена: 25 лева

                                                                                                                      Програма

Тръгване в 4,30 часа сутринта от Сточна гара  в посока към ГКПП”Капитан Андреево”.

Отправяне към гр.Одрин и посещение на „Музея на медицината”(Дарюшшифа),построен от султан Баязид ІІ,син на Фатих султан Мехмед,завоевател на Константинопол на 29 май 1453 год.

Комплексът е впечатляващ със своите 100 купола,различни по размер.Невероятното съчетание от музика и водни звуци.Комплексът е бил един от най-значимите здравни,социални и образователни учреждения включващ редица здания сред които джамия,болница,медицинско училище,медресе,хан хамам(баня),мост и имарет.Бил е многопрофилна болница с централизирано медицинско обслужване Восъчните фигури са изработени в Лондон в музея на „Мадам Тюсо”.

Тръгване къмДвореца на империята“ или Одринския дворец Сарайчи  построен  при властването на Мурат II .Дворецът е необитаем, от него са останали не само руини разпръснати по полето,но и  няколко сгради невредими,между които най-впечатляваща е”Кулата на правосъдието”,”Мостът на Фатих”построен през 1453 год. дълъг 38 м. с три пояса.Фото пауза на тези обекти.

Тръгва се към една от българските светини църкватаСв.Елена и Св.Константин”,построена през 1869 год. с дарения на българите от Беломорска Тракия.Църквата притежава 70 икони, малка реплика от”Рафаиловия кръст”…. и прекрасно поддържан двор със средиземноморски растения , Отправяне към„Музея на Балканската война”,където паметника на загубилия битката Шукри паша посреща посетителите сред красив парк.Музеят е разположен в реставрираната Кайк табия,един от 20-те форта изграждащи главния укрепителен пояс на Одринската крепост.

След което  се посещава втората българска светиня църквата”Свети Георги Победоносец”,с впечатляващата икона на Майката Божия с Младенеца,изработена от деца с лещени и други зрънца.

Тръгване към центъра на града .Посещение на джамията”Селимие” с невероятната  история и неповторима украса.Разказ на екскурзовода на место и показване на забележителните елементи.

Ески джамия (от 1403-1414 г., най-старата джамия в града,от типа „Улу джамеси”отличаващ се с куполи и специфична декорация, цветни надписи от корана.В една от колоните на стените има вграден камък от Мека.Според поверието,който го докосне……..

 Малко по на север се издига доста необичайната по своята архитектура джамия„Уч Шерефели  („Трите тераси“ 1447-1457 год.), а точно срещу нея – Соколу хамам , построен от Синан в XVI век. Фото пауза както на минаретата,така и на фасадата на Соколу хамам.

Зад банята е”Македонската кула”,която е част от крепостните стени на император Адриан висока около 34 метра с руини от крепостни стени около нея.Фото пауза

Свободно време  със самостоятелна разходка из главната улица, проектирана по модел на Пловдивската главна улица и време за хапване на известния одрински специалитет”Тава джигер”.

Отпътуване за България около 15.30 часа.

 


Цената включва:

•           Транспорт с лицензиран автобус

•           Екскурзоводско обслужване

 

Цената не включва:

•           Входни такси на посещаваните обекти

•           Лични разходи


 

Минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията: 45 туристи.

Срок за уведомление при недостиг на минимален брой туристи: 7 дни преди датата на отпътуване.

Необходими документи: задграничен паспорт. За деца под 18 години, пътуващи с един родител или без родители - нотариално заверена декларация, че са съгласни то да пътува в чужбина , оригинал и 2 копия, 2 копия от акта за раждане и задължително паспорт.

Забележка: Туроператора си запазва правото при нужда да променя последователността н
Назад