КАПАДОКИЯ - ЕДНА РАЗЛИЧНА ТУРЦИЯ / Анкара - Кападокия – Истанбул
    23.05-27.05.2018
Цена: 399 лева

1 ден (23.05.2018) Отпътуване от Пловдив в 01.00 часа .Нощен преход. Късно вечерта - пристигане в турската столица Анкара,  втория по големина град в страната. Настаняване в хотел. Нощувка.

2 ден
(24.05.2018)  Закуска. Панорамна обиколка на града. Тя включва разглеждане на символа на Анкара– Цитаделата, най-старата част на града, Музея на анадолските цивилизации, в който колекциите включват експонати от времето на палеолита и неолита; посещение на Мавзолея на Ататюрк , където е погребан „Бащата на Турската република”, възможност да се разгледа музейната сбирка от документи и предмети, свързани с живота и дейността на великия турски президент.
Отпътуване за
Кападокия. По пътя кратка фотопауза на второто по големина езеро в Турция – Туз Гьолю, разположено на 905 м надморска височина. Настаняване в хотел в района на Кападокия.
Вечеря.  Нощувка.

3 ден
(25.05.2018) Закуска.  Целодневна екскурзия в Кападокия. Екскурзията започва с разходка в гр. Юргюп. Градът е разположен в провинцията Невшехир. Славата си дължи на виното, турските килими и необикновените архитектурни и интериорни решения – хотели, нощни клубове и барове, издълбани в пещерите. Градът е заобиколен от обширни пространства, прорязани от великолепни розови варовикови скали или т.нар.  “вълшебни комини”, които са характерни за тази местност.
Обиколката продължава с посещение на
долината Дервент - известна още като долина на въображението или Розовата долина.
Посещение на
долината Зелве (долината е осеяна със скални църкви и „вълшебни комини”; тя е една от най-ранното заселените и най-късно изоставени монашески долини в Кападокия).
Посещение на градчето
Аванос, древната Ванеса, разположена на двата бряга на р.Къзълърмак („Червената река”, най-дългата река вТурция). Градът е известен заради грънчарството – занаят, зародил се по тези места още от времето на древните анатолийски племена хетите. Посещение на традиционно грънчарско ателие.
Посещение на прочутите Скалните църкви и манастири с фрески в
Гьореме. Местността се развива като център на християнската религия в продължение на около девет века в периода ΙΙΙ – XII в. и днес там могат да се видят едни от най-добре запазените образци на скални църкви и манастири, както и множество византийски икони и фрески. Паркът Гюреме е в списъка на Световното културно-историческо наследство на ЮНЕСКО от 1985 г.
Фотопауза на панорамната площадка над Долината на гълъбите (някога тук са живеели гълъби в къщички”, издълбани в скалите; гълъбите са били обучавани да разнасят писма, което било основният начин на „комуникация” в онези времена).

Посещение на крепостта Ючхисар– една от главните туристически атракции и архитектурни чудеса в Кападокия, от чиито връх се откриват зашеметяващи гледки към Кападокия и Гьореме.
Вечеря.
20:00 ч.  По желание
срещу допълнително  заплащане посещение на подземен ресторант с богата фолклорна програма, където може да се насладите на танца на дервишите. Нощувка.

4 ден
(26.05.2018)  Закуска. Фотопауза при Трите грации - символите на Кападокия.
Посещение на един от най-големите и най-интересните подземни градове в района -
Каймаклъ - датиран от второто хилядолетие преди новата ера. Той достига до около 80 м дълбочина и е разположен на осем етажа под земята, съставен е от вкопани във вулканичните скали жилищни и обществени помещения свързани с тунели.
Отпътуване за
Истанбул преди обяд.  Дневен преход. Настаняване в хотел в Истанбул късно вечерта. Нощувка.

5 ден
(27.05.2018)  Закуска.  Освобождаване на хотела. Свободно време за шопинг с възможност за индивидуално посещение на Капалъ Чарши, подземната византийска цистерна „Йеребатан” с вход - 20 турски лири, музея ,,Св.София’’ с вход - 30 турски лири;  двореца ,,Топ Капъ’’ с вход – 30 турски лири (цените са ориентировъчни). Придружава ги водачът на групата.

По желание с допълнително заплащане:
Разходка с корабче - една романтична разходка по
Босфора, където се докосват Европа и Азия, изтока и запада /1ч. 15 м./ - 17 евро.  Турът се осъществява при минимум 30 записани туристи.

Посещение с местен екскурзовод на двореца ,,Долмабахче’’- 25 евро при минимум 30 записани туристи.

Отпътуване към Търговски център "Forum Istanbul" – един от новите търговски центрове в Истанбул и един от най-големите в Европа. Свободно време за шопинг или разглеждане на Аквариума „Тюркуазу” . Входната такса за аквариума - 50 TL. Заплащат се на място в турски лири./
Отпътуване за България.  Пристигане  късно вечерта.


Цената включва:

-          транспорт с автобус, лицензиран за международни пътувания;

-          1 нощувка със закуска в хотел 3* в Анкара;

-          2 нощувки със закуски и вечери в хотел 3* в Кападокия;

-          1 нощувка със закуска в хотел 3* в Истанбул;

-          туристическа програма в Анкара с местен екскурзовод;

-          туристическа програма в Кападокия с местен екскурзовод на български език; 

-          екскурзоводско обслужване по целия маршрут;

 

 

 

 

Цената не включва /цените са приблизителни/

-          медицинска застраховка "Помощ при пътуване в чужбина"

-          входна такса за Музей на анадолските цивилизации - 25 TRL

-          входна такса за долината Зелве15 ΤRL

-          входна такса за скалните Църкви на Гьореме25 ΤRL

-          входна такса за крепостта Ючхисар10 TRL

-          входна такса за подземния град Каймаклъ - 25 TRL

-          посещение на подземен ресторант с богата фолклорна програма  - 30 евро

-          разходка с балон над Кападокия - 150 евро (разходката започва в 05:00 ч. сутринта и трае около час, балонът се издига до 800 м. и лети на различни височини)

-          разходка с корабче по Босфора с местен екскурзовод на български език –  17 евро. Турът се осъществява при минимум 30 записани туристи.

 

Забележка:

Посещението на Ючхисар е свързано с изкачвaне по наклон. Не е препоръчително за хора с проблеми с крайниците. Желателно е туристите да са с удобни обувки.

Посещението на подземния град Каймаклъне се препоръчва за хора, страдащи от дихателни проблеми или клаустрофобия. Ако някой не желае да посети обекта, би могъл да изчака отвън (районът е осеян от кафенета и магазинчета за сувенири.)

Туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на мероприятията по програмата.

Входните такси са информативни и са актуални към момента на публикуване на програмата.

 

Необходими документи-задграничен паспорт. За деца до 18 г. – нотариално заверена декларация от непътуващия родител или от двамата родители,че разрешават на детето да пътува зад граница, оригинал и 2 копия и 2 копия от акта за раждане. За деца до 18 г., пътуващи с двамата родители – акт за раждане, оригинал и 2 копия, ако фамилиите на родителите са различни.

При записване е необходим 30% депозит !Настаняването в автобуса е според реда на записване и плащане !!!

 

Назад