Двудневна екскурзия до пещера Венеца-Белоградчишки скали-Видин-пещера Магура
    01-02.06.2024 ; 28-29.09.2024
Цена: 119 лева
1-ви ден. 
Отпътуване от Пловдив в 7,00 часа в посока към Белоградчик.
Посещение на уникалната пещера „Венеца”.
Отпътуване за град Белоградчик.Посещение на Белоградчишките скали.
Белоградчишките скали   са световно известни скални феномени и височината на някои от тях достига до 200 метра. В подножието на един от най-величествените феномени е изградена от древността огромна, висока крепостна стена с бойни кули.
Теренът по който се движат посетителите е много добре оформен с алеи, стълбища и обезопасени площадки за наблюдение.
  Отправяне към гр. Видин. Видин е град с многовековна история. Създаден е още през древността, където римляните по-късно построяват крепостен град с името Бонония, който българите наричат Бдин , а по-късно Видин. Той е първото голямо пристанище в страната по течението на реката .На 2 км. от града е разположен Фериботният комплекс който през 2013 г. е заменен от втори мост по българското течение на реката, наречен „Нова Европа“ известен и като „Дунав мост 2“ или „Мост Видин –Калафат“, защото срещу Видин е разположен град Калафат, Румъния. Настаняване в хотел във Видин или района. Свободно време и нощувка.
 2-ри ден. 
Посещение на Крепостта Баба Вида, разположена на големия завой на река Дунав при град Видин, силно разширена и укрепена по времето на цар Иван Срацимир. Голяма част от сградите, построени по онова време, са останали неразрушени. Крепостта „Баба Вида“, намираща се на брега на Дунав и опасана от ров с вода, е главната забележителност на града и единствената изцяло запазена средновековна крепост в България.
Отправяне към пещерата Магура. Според геоложки проучвания образуването на пещерата Магура е започнало преди около 15 млн. години. В една от залите са разкрити праисторически рисунки, издълбани в скалата и изрисувани с прилепно гуано (тор). Фигурите изобразяват танцуващи женски силуети, танцуващи и ловуващи мъже, маскирани хора, животни, звезди, оръдия на труда, растения. Рисунките датират от различни епохи - епипалеолит, неолит, енеолит, начало на ранно бронзовата епоха. Слънчевият годишен календар е изрисуван по стените на залата „Светилище” и на него са отбелязани поне 5 празника, както и 366 дни. 

 Завръщане в Пловдив.
 
Цената включва: 
* транспорт   с лицензиран  автобус
* 1  нощувка Видин или околностите
* екскурзоводско  обслужване
 
Цената не включва /цените са приблизителни/ :
* разходи от личен характер
 *входните  такси  на посещаваните обекти:
-Белоградчишки скали:възрастни – 5 лева, пенсионери/учащи – 3 лева, инвалиди /с документ/  – безплатно
-Крепостта Баба Вида:възрастни – 4 лева, пенсионери/учащи – 2 лева, инвалиди /с документ/  – безплатно
- Пещера Магура:възрастни – 7 лева, пенсионери/учащи – 7 лева, инвалиди /с документ/  – безплатно
-Пещера "Венеца"-8лв. за възрастни, 5лв. за пенсионери, 4лв. за ученици.
*задължителна медицинска застраховка-2лв.на ден
Туроператорът си запазва правото да отмени пътуването 2 дни преди датата на отпътуване.
Минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията:30 пътника
Туроператорът си запазва правото да променя програмата,последователността и маршрута по независими от него обстоятелства.
При неявяване на туриста в деня на пътуването сумата ,която е заплатил не се връща или заменя.
Туроператорът не носи отговорност при промяна на входните такси на посещаваните обекти.Посочените цени са актуални в деня на проверяване.Пътниците заплащат цените,актуални в деня на пътуването.

Назад