Еднодневна екскурзия до Батак и Дорково
    21.10.2023
Цена: 26 лева
Отпътуване в 7.00  часа от Сточна гара в посока Дорково.
Посещение на Плиоценски парк.  палеонтологичен музей в Дорково, област Пазарджик, представящ находки от плиоцена, открити в палеонтологичното находище в местността Елин кладенец  около Дорково. 
Находището е най-голямото познато на палеонтолозите струпване на кости от над 30 вида животни на едно място.
При проведените експедиции са открити останки от бивни, кътници и части от скелети на над 30 вида гръбначни животни – над 600 кости на едри бозайници – мастодонти, трипръсти коне хипариони, древни редки маймуни, лъвове, саблезъби тигри, елени, тапири, носорози и примитивни мечки, а също и множество останки от гризачи и насекомоядни бозайници. 

След това се отправяме към крепостта „Цепина” . Цепина е средновековна крепост, разположена северозападно от село Дорково, община Ракитово, Южна България.

Отпътуване за град Батак.

От Батак съм, чичо. Знаеш ли Батак?
Хе, там зад горите... много е далече,

Посещение на църквата-костница „Света Неделя”. Църквата е свързана с Априлското въстание. В хода на въстанието се оказва последната крепост на разбунтувалите се батачани, чийто яростен отпор довежда до Баташкото клане. В черквата са заклани и избити от турския башибозук около 2000 българи, жени, деца, старци.
След Освобождението през 1878 година „Света Неделя“ вече не се използва за богослужение; в нея са запазени костите на загиналите в Баташкото клане. През 1955 храмът е обявен за държавен музей а през 1977 – за национален исторически паметник на културата.
Отпътуване за град Пловдив в късния следобед.


Цената включва:
-транспорт с лицензиран автобус;
-екскурзоводско обслужване 

Цената не включва:
-разходи от личен характер;
-медицинска застраховка -3 лева ;
-входни такси на посещаваните обекти.


 Минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията:25 пътника
Туроператорът си запазва правото да променя програмата,последователността и маршрута по независими от него обстоятелства- метеорологичните  условия и съобразено  със заложените километри..
При неявяване на туриста в деня на пътуването сумата ,която е заплатил не се връща или заменя.
Туроператорът не носи отговорност при промяна на входните такси на посещаваните обекти.Посочените цени са актуални в деня на проверяване.Пътниците заплащат цените,актуални в деня на пътуването.


Назад