Еднодневна екскурзия до Дряновски манастир и пещера
    18.08.2024
Цена: 48 лева
Тръгване от Сточна гара в 07.00часа.
Посещение на Дряновски манастир.
Манастирската клисура има древна история. Първите хора я заселват през ранните праисторически епохи. Те обитават пещерите на масива Боруна и кухините в скалния венец Поличките. Най-старо е поселението на първобитния човек в пещера Бачо Киро, което датира от средния и късния период на старокаменната епоха (100 000 – 10 000 г. пр. Хр.). Археолозите проучват 5-метров културен пласт и разкриват над 6000 находки. Пещерата е благоустроена и пригодена за посещения от туристи. Манастирът играе основна роля в подготовката на Априлското въстание в Първи търновски окръг, тук са струпани запаси от храни и оръжие. На 29 април 1876 г.
В Дряновския манастир влиза четата на поп Харитон – първият бунтовнически отряд в Търновски окръг и България. Обградени от турците водят 9-дневна битка и повечето загиват за свободата на България. Разрушеният и опожарен манастир е възстановен частично и на 3 април 1877 г. главният му храм е тържествено осветен.

Посещение на красивата пещера „Бачо Киро”.
През 1940 г. пещерата е кръстена в чест на героя от Априлското въстание – Бачо Киро. Най-добре проучена от археолозите е първата зала на пещерата – „Преддверието“. В нея са открити сечива на труда и следи от интензивно човешко обитаване, които датират от средния и късния палеолит. 

Отпътуване за град Пловдив.

Цената включва:
-транспорт с лицензиран автобус;
-екскурзоводско обслужване.

Цената не включва:
-разходи от личен характер;
-входни такси на посещаваните обекти;
-медицинска застраховка.Минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията: 20 пътника
Туроператорът си запазва правото да отмени пътуването 2 дни преди датата на отпътуване.
Туроператорът си запазва правото да променя програмата,последователността и маршрута или да съкрати програмата  по независими от него обстоятелства-метеорологични условия,затворени пътища,непреодолими обстоятелства
При неявяване на туриста в деня на пътуването сумата ,която е заплатил не се връща или заменя.
Туроператорът не носи отговорност за промяна на входните такси-публикуваните входни такси са актуални за периода на публикуване,туристите заплащат сумата актуална по време на пътуването.

Поради извънредната обстановка е възможна промяна в датите и цената.

Назад