Двудневна екскурзия до Кюстендил и Земенски манастир
    07-08.10.2023
Цена: 97 лева

1-ви ден: Отпътуване в 07.00ч. от спирката на Сточна гара в посока град Трън. Разглеждане на града.

Отпътуване за невероятното Ждрело на р.Ерма,наричано -“Бисерът на вълшебната Ерма. 
Наблизо е църквата”Св.Петка” с чудотворната икона ,тук е и  Скалният параклис „Св.Петка”. Изкачиш ли стълбите,прекрачиш ли прага на пещерата със силна вяра,Светицата ще ти помогне!От тавана на пещерата се стича вода, която според народните предания е свещен водоизточник, който е лековит.
Според една средновековна легенда Светицата, като се скрила в пещерата, запалила огън и замесила и опекла питка, но в това време преследвачите влезли в пещерата. За щастие Света Петка видяла по дима на запаления огън че има и друг изход и избягала. Когато преследвачите посегнали към питката, тя се вкаменила……
Но там останала стъпката и отпечатъка от дланта й .
Трябва да ги докоснеш и да се помолиш,да повярваш със сърцето си….

След това се отправяме към –Земенският манастир , основан през 11 век. 
В архитектурно отношение манастирската църква заема особено място на Балканите като представител на кръстокуполната архитектура.
Стенописите от първия живописен слой се отнасят към втората половина на 11 век,но и на забележителните стенописи с библейски сцени от 14 век.  Тук е единствената иконография”Изковаването на гводзеите за Христовото разпятие” 
Олтарът е каменен монолит, а подът е изграден от разноцветни каменни плочи и антични тухли.Манастирът е обграден с красив двор….
 Печат на 100-те нац. обекта

Тръгване към Кюстендил.Нощувка 
Кюстендил е един от най-древните български градове. Градът има осем хилядолетна история,като Хисарлъка е късно антична и средновековна крепост. Намира се на най-високата равнинна част на хълма „Хисарлъка“, издигащ се на 2 км югоизточно от Кюстендил. Тя е архитектурно-строителен паметник на културата..
2-ри ден:
След закуска посещение на „Художествената галерия на Майстора” , след което отправяне към „Хисарлъка”-Светилището на Асклепий и Хигия”.
Печат на 100-те нац. обекта
След напускане на Кюстендил, преминаване през село Невестино и посещение за няколко минути на уникалния „Кадин мост” свързан с тъжна легенда,която сякаш е изобразена по каменните сводове на моста…..
Отправяне към –с.Скрино и Руенския манастир”Св.Иван Рилски”.
До манастира има асфалтов път около 3 км.!
От манастира по живописна пътека   за 7-8  минути  се стига до  близката пещера, където най-напред е живял  Свети Иван Рилски. 
Манастирът е един от най-новите в България и носи името на Свети Иван Рилски  Чудотворец (876-946) – най-известният български светец, Покровител на българския народ, роден в близкото село Скрино.
Живял по време на царуването на княз Борис I, цар Симеон Велики и цар Петър.
Защо е отишъл в Рила планина ще научите ако дойдете с нас…..
Отпътуване за град Пловдив.


Предупреждение към туристите:
Добре е да сте обути с удобни ниски  обувки,тъй като:

1.Еко-пътеката към Ждрелото на р.Ерма е леко стръмна и каменлива-макар и не много дълга ,след което се преминава  през 200 м.тунел  с не добре загладена пътна настилка и не добре осветен естествено.  
Тъй като ждрелото е непроходимо в източния му бряг е прокопан този  тунел през който минава шосе към някои села.
Излизайки от мрака на тунела човек изведнъж попада в една Аркадия-живописен кът,тревисти склонове,сиви и ръждиви скали,стръмни скатове обрасли с храсталаци.От тази страна най-добре може да се разгледа и оцени ждрелото

2.До скалния манастир”Св.Петка” е направено удобно и красиво стълбище ,но има продължение около 100-тина м.което е по пътека,макар и обезопасена с парапет  и отвежда до Кръста и местото от където Светицата се е спасила. 

 3.Възможно ? е да се върви от паркинга по асфалтовия път 3 км. до манастира.
От манастира съвсем наблизо са:Първата пещера на Св.Иван Рилски,Кръста на върха и Аязмото,но пътеките са планински,макар и къси.
Всичко наоколо е прекрасно и много красиво…


Цената включва:                                                        
 -транспорт с лицензиран автобус ;
-екскурзовод;
-нощувка със закуска

Цената не включва:
-входни такси на посещаваните
-разходи от личен характер
- планинска застраховка-3 лева


 Минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията:30 пътника
Туроператорът си запазва правото да променя програмата,последователността и маршрута по независими от него обстоятелства- метеорологичните  условия и съобразено със заложените километри..
При неявяване на туриста в деня на пътуването сумата ,която е заплатил не се връща или заменя.
Туроператорът не носи отговорност при промяна на входните такси на посещаваните обекти.Посочените цени са актуални в деня на проверяване.Пътниците заплащат цените,актуални в деня на пътуването.
При отказ от пътуване от страна на туриста,три дни преди пътуване,сумата не се връща.
Туристите трябва да са с добра екипировка/затворени обувки,дъждобран,суха храна,вода и други/.

Поради извънредната обстановка е възможна промяна в цените и датите.
                                     

Назад