Двудневна екскурзия до Козлодуй и Враца
    04-05.11.2023
Цена: 89 лева

1 ден. 
Отпътуване от гр. Пловдив към село Скравена в 06.00 часа . Посещение на града възникнал още от времето на траките , разположен на двата бряга на река Бебреш. За смелостта и родолюбието на неговите жители говори паметника-костница посветен на загиналите Ботеви четници, чиито тленни останки след 2 юни 1876 г са откупени от заможни скравенци след назидателно шествие на башибозука с тях.Отпътуване за Черепишкия манастир „ Успение Богородично“. Живописно разположен по Искърското дефиле той е основан по времето на Иван Шишман и увековечен от Иван Вазов, който често е търсил уединение в него, именно тази обител е мястото където той пише разказа „ Една българка“.Отпътуване за село Челопек и продължавайки посоката на храбростта и стъпките на българката от разказа на Вазов ще посетим къща-музей „Баба Илийца“. Родом от село Челопек героичната българка става най-емблематичният му жител, а делото й – спасението на един от Ботевите четници с риск за живота й остава предаван спомен във времето. Отпътуване за град Козлодуй. В крайдунавския град следи оставят траки, славяни и българи. По тези места минава големият римски крайдунавски път, за което свидетелстват останките от римските кастели Магура пиатра, Камиструм и Аугуста. Срещу града се намира вторият по големина български остров, т. нар. Козлодуйски остров. Посещение на единствения плаващ музей на Балканите - Национален музей „Параход Радецки“. Корабът е бил използван от четата на Христо Ботев за преминаване от Румъния в България. Обявен е за паметник на културата и е в списъка е на Стоте национални туристически обекта. Построен е през 1851 г. в корабостроителницата гр. Обуда, Унгария.Отпътуване за град Враца. Настаняване в хотел 3* в района на града.Нощувка.

2 ден. 
Закуска. Посещение на историческия музей на града – съкровищницата в която е съхранено и експонирано , през 1999г Рогозенското съкровище – най-голямото тракийско съкровище, откривано по българските земи. Съкровището представлява семеен сервиз на династия тракийски царе, състоящ се от 165 съда, изработени от сребро и украсени чрез позлатяване. Датирано е от края на VI и IVв пр. Хр.Възможност за посещение на етнографски комплекс „ Софроний Врачански“ разкриващ бита и занаятите във Врачанския регион, както и уникалните превозни средства-лукс за времето си дело на предприемача Мито Орозов. "Най-отрадно впечатление във Враца ми направи фабриката на Орозова, или по-вярно, самата личност Орозов!", пише Алеко Константинов в пътеписа си „София – Мездра – Враца“. Свободно време.
Отпътуване за пещера „ Леденика“ по един вълнуващ и интересен начин с който ще се полюбуваме на врачанския балкан и тайните му – с панорамен влак. Посещение на пещера Леденика която ще ви впечатли с с множеството интересни карстови форми – сталактити и сталагмити.Всички са се образували преди хиляди години.Цялата пещера е с дължина 300 м , по протежението, на които са се оформили две зали. Отпътуване към Пловдив. 
Цената включва:
•транспорт с лицензиран автобус;
•екскурзоводско обслужване;
-нощувка със закуска

 
Цената не включва:
•разходи от личен характер;
•приблизителни входни такси за посещаваните обекти:
•медицинска застраховка.

 

 Минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията:35 пътника
Туроператорът си запазва правото да променя програмата,последователността и маршрута по независими от него обстоятелства- метеорологичните  условия и съобразено  със заложените километри..
При неявяване на туриста в деня на пътуването сумата ,която е заплатил не се връща или заменя.
Туроператорът не носи отговорност при промяна на входните такси на посещаваните обекти.Посочените цени са актуални в деня на проверяване.Пътниците заплащат цените,актуални в деня на пътуването.

Назад