Двудневна екскурзия до Русе - пещера
    08-09.06.2024 ; 19-20.10.2024
Цена: 119 лева
1 ДЕН: Отпътуване от Пловдив в 07:00 часа от спирката на Сточна гара.  Посещение на Архитектурно Етнографски Комплекс „Етър“, който е първият по рода си музей в България.  Музеят е разположен ва 8 км. южно от гр. Габрово. 

Посещение на  пещера Орлова Чука в близост до село Пепелина – втората по дължина пещера в България (повече от 13 км.) Тя представлява сложен лабиринт от преплитащи се галерии, тунели, пропасти, големи и малки зали с малко, но много красиви пещерни образувания. През 1959г. в Орлова чука са изградени каменни стъпала и е пробит изкуствен тунел, който служи за вход.

След това се отправяме към руините на най-значимия български Средновековен  град – крепост през XIV в. – Червен. Изграденият укрепен град е разположен на висок скален рид, ограден от реката и до днес е запазил големи части от сложната си укрепителната система. Изкачването до крепостта от селището става по еко-пътека. Крепостта е много добре уредена с множество надписи, които дават представа за отминалите векове тук. Ще пристъпим отвъд масивните зидове, където се открояват части от Болярският Замък и Митрополитската църква. По главната улица все още личат застроените някога, плътно една до друга къщи,  13-те църкви в града и множеството манастири в скалите край него.  Най-внушителна е Кулата – Стражница, на 3 етажа и 12 м. височина. От този славен български Средновековен град произхожда и родът на Баба Тонка Обретенова.

Отпътуване за Русе – най–голямото българско пристанище на река Дунав, наричан още „Малката Виена”, тъй като сградите в града са с уникална архитектура, силно повлияна от стиловете барок и рококо. Настаняване в хотела.Нощувка.


2 ДЕН:Закуска. Туристическа програма в Русе, където история и истории се крият зад всеки ъгъл – „Площадът на Свободата” – един от малкото в Европа, в който се  събират 12 улици, с паметника на Свободата и Къщата с часовника, в която се е помещавала първата банка в града; Сградите на Русенската Опера, Библиотеката и Историческият музей;  Къщата – музей на Захари Стоянов и Къщата на Калиопа – една от най-красивите в града, която освен с красивата си фасада, пленява и с преданието, което се носи за нея; Храма „Света Троица”;
Регионалния исторически музей, Пантеона на възрожденците, Къщата на Баба Тонка.

По обед отпътуване за с. Басарбово и разглеждане на единствения действащ скален манастир в България – „Св. Димитър Басарбовски”. Посреща ни красив озеленен двор, изпълнен с овошки и цветя, а малка пътечка ни води до кладенец, издълбан от самия светец. Вярва се, че водата в него е лековита. В подножието на скалите ни посрещат 2 стаи и трапезария, а 48 стъпала ни отвеждат към нишата в скалата, в която той е спял. Тук е и скалната църква с дърворезбован иконостас и икона в цял ръст на Св. Димитър Басарбовски, чийто мощи, днес се пазят в Патриаршеската Катедрала в Букурещ, а българският светец е обявен за Покровител на румънската столица…

Маршрутът ни продължава към село Иваново и Ивановските скални църкви. Обекта е включен от 1979 година в списъка на ЮНЕСКО за Световно културно наследство. Църквите са накацали в скалите на 40 – 50 м. височина из живописният каньон на река Русенски Лом. 

Монашеският комплекс е бил подържан от царете на Второто Българско царство, а най – добрите художници в страната са изографисали и покрили стените на обителта с уникални стенописи. Така по стените оживяват едни от най-интересните исторически епохи и множество библейски сцени. Тук присъстват също и изображения на ктиторите на църквите – цар Иван Асен II и цар Иван Александър, а по стените на монашеските килии – автентични, издълбани в скалите множество думи, изповеди и вълнуващи послания…

Отпътуване за Пловдив и пристигане късно вечерта.

Цената включва : 
-транспорт с лицензиран автобус;
-екскурзоводско обслужване;
-нощувка със закуска


Цената не включва: 
-медицинска застраховка;
-входни такси на посещаваните обекти;
-разходи от личен характер
Туроператорът си запазва правото да отмени пътуването 2 дни преди датата на отпътуване.
 Минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията:  40      пътника
Туроператорът си запазва правото да променя програмата,последователността и маршрута по независими от него обстоятелства- метеорологичните  условия и съобразено  със заложените километри..
При неявяване на туриста в деня на пътуването сумата ,която е заплатил не се връща или заменя.
Туроператорът не носи отговорност при промяна на входните такси на посещаваните обекти.Посочените цени са актуални в деня на проверяване.Пътниците заплащат цените,актуални в деня на пътуването.

Назад